AFRİKA MENEKŞELERİNDE YAPRAKTAN ÜRETİM  =
 
     
      Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür. Ancak bahar ayları ve yaz üretim için daha uygundur.Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı yapraklar tercih edilmemelidir. Bunlar bitkinin alt yapraklarıdır ve kolaylıkla çürürler. Aynı zamanda köklenme yetenekleri de zayıftır. Genç yapraklar da köklenme için uygun değildir. Çünkü bunlar da küçük ve yavaş büyüyen bitkiler verir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler.
             
.
1. Orta büyüklükte sağlıklı bir yaprak seçiniz. Yaprak ayasından yaklaşık 5,0 cm uzaklıktan, yaprak sapını keskin bir bıçakla kesiniz.
2. 1/3 kum + 1/3  torf +1/3 perlit veya vermikulitk karışımı doldurulmuş saksıya, çeliği yan 45 derece eğimli  bir şekilde, yaprağı  dikiniz. Ve nemlendiriniz.
3. Temiz bir plastik örtüyle saksıyı güzelce sarınız.Haftada bir örtüyü kaldırarak havalandırınız. Üç hafta veya 10 hafta içinde, küçük yapraklar şeklinde yeni fidecikler yaprak dibinde görülmeye başlayacaktır. Köklenme sonunda yaprakların dip kısımlarında yeni bitkiler görülür.
4. Yeni oluşan yaprakçıklar, ana yaprağın 1/3 'büyüklüğüne eriştiğinde örtüyü gevşetiniz ve bitkiyi oda sıcaklığında 2-3 gün bu şekilde bekletiniz. Daha sonra örtüyü kaldırınız ve toprağı nemlendiriniz. Yaklaşık yarım saat sonra toprak kitlesi ile beraber fidecikleri üretim yerinden çıkarınız.
5. Fidecikleri ana yapraktan ayırınız. Bu sırada kolayca kırılabilen yeni köklere zarar vermemeye çalışınız.
6. Her bir fideciği, ağız çapı 7-8 cm olan saksılara yerleştirip , toprakla iyi bir şekilde temasa geçmelerini sağlayınız. Kökler saksıyı doldurduğunda daha büyük bir saksı kullanarak şaşırtma yapmayı ihmal etmeyiniz.
       Bazı türler kolay köklenirken bazıları ise zor köklenir.
 

Kesilerek alınan yaprakların kesim yeri düzgün değilse, sap 2–3 saat kurumaya bırakılır. Daha sonra yaprak ve sap, B1 vitamini ilave edilmiş suya batırılarak 1–2 gün burada tutulur. Kesilen yaprak saplarını dezenfekte amacıyla kesim yerini kömür tozuna batırabilirsiniz.Yaprak, sap ve yaprak sırtı su içinde kalacak şekilde suya yatırılmalıdır. Yapraklar canlandıktan sonra 1–2 saat kurumaya bırakılmalıdır. Bu işlemlerden sonra yaprak, su, torf, perlit , kum vermikulit  içeren köklendirme ortamlarında köklendirilir.