Afrika Menekşe lerinde Kullanılacak Toprak Karışımı =

      Afrika menekşelerinde genellikle torf, perlit ve vermikuliti 2+1+1 hacimde ekleyerek hazırladığımız karışım kullanılır.Cocopeat,torf, perlit , sphagnum,kömür tozu gibi hafif,geçirgen karışımlar değişik oranlarda kullanılabilir.

                

     Afrika menekşeleri nemli toprağı sever.
Bu nedenle hazırlanan saksı harcında kullanılan malzemelerin nem tutma özelliği olmalıdır.
    Afrika Menekşesi aşırı nemli ortamı da sevmez.
Bu nedenle saksı karışımı geçirgen olmalı. Fazla suyu süzerek ya da suyu bünyesinde tutup yavaş yavaş salan malzemeler toprak karışımına eklenmeli.
   Afrika Menekşelerinin kökleri hassastır.
Bu nedenle toprak karışımı, köklerin kolayca gelişebilmesi için hafif olmalı.
Tüm bitkiler gibi Afrika Menekşelerinin kökleri de oksijene ihtiyaç duyar.Saksı harcı, havadar olmalı.

     Evlerimizde kullandığımız fırınlarda sterilizasyon yapılabilir. Fırını önceden 100° C derece ısıtın. Yeterince nemli toprağı, yayvan bir kapta yüksekliği 10 cm’yi geçmeyecek şekilde ve üzerini folyo ile kapatarak fırının içine koyun. Toprağı 30 dk kadar 80-85° C arasında fırında bekletin. Bu işlemin ardından fırının içinde soğumaya bırakın. Bu işlem toprağı zararlı ve zararlı yumurtalarından arındıracaktır. Dikkat !!! 85° C üstündeki sıcaklıklarda toksin üretimi olacağından toprağın sıcaklığını daldırma termometre ile sık sık kontrol edin. Ek olarak, toprağı direkt güneş altında, tamamen kurumasına izin vermeden bekletirseniz güneşin ültraviyole ışınları pek çok zararlı mikroorganizmaları öldürecektir.



-



 

  Toprağın strilizasyonu:
Genelde toprakların sterilizsyonu iyi bir şey değildir. Ancak çok özel durumlarda gerekebiliyor. Örneğin tamamen güneşsiz ortamlarda suni ışıklandırmalarda (üstelik ültraviyole ışın veren lambalar kullanılmıyorsa) hassas bitkilerin tohumlarının, yumrularının çimlendirilmesinde, çeliklerinin köklendirilmesinde filan gerekli olabilir.

              

Sphagnum yosunu mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır.Köklenmeyi teşvik edici özeliklerinden dolayı da kullanılır.Bitki çevresindeki nemin muhafazasını sağlar.Yalnız kullanımda çok dikkat etmek gerekir,tehlikeli olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298
buradan yosunla ilgili genel , geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.
Türkiye dede bazı  arkadaşlarımızın lokal yetiştirmeye çalıştıklarını biliyorum.
(Sağlıklı bir Sphagnum yosunu biraz canlı biraz da ölüdür yani ölü ile diri arası bir bitkidir. büyüme sadece üst kısımlarda devam ederken alt kısımlar ışığın yetersizliğinden çoktan ölmüş ve çürüme prosesi başlamış dır dahi. bu özelik şöyle anlatılabilir; sphagnum ne kökü olan, nede bitki içindeki sıvıyı taşımaya yarayan hakiki bir dolaşım sistemleri olan bir bitkidir bitkinin beslenmesi ve gelişmesi alt kısımlarından bağımsızdır vede sadece uçlardaki bir kaç cm lik bölümde cereyan eder. Bitkinin yaşayan uçlarının altındaki sapları ve yapraklarından oluşan ölü kısım bitki uçlarına yeterli suyu depolar ve aktif olarak da su seviyesini yükseltir. Dr. Dionaea dan alıntı )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Afrika Menekşesi için PH değeri :
      Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.