Afrika Menekşe lerinin Önemli Hastalık ve Zararlıları =

  

         Hastalık geldikten sonra kurtulması çok zordur , genellikle birçok zarara yol açar o yüzden mümkün olduğu kadar hastalık ve zararlıları önceden engellemek için her türlü tertibatı önceden almamız gerekir İlk teşhisi yaptığınız anda Menekşenizi hemen diğer menekşelerden ayırın. Mümkünse ayrı bir odaya alın.Hastalık oluşturan ortamı engellemek için üzerindeki tüm çiçek , tomurcuk ve çiçek saplarını , zayıf yaprakları temizleyin.Çok steril çalışın ve dikkatli olun.Elinizden veya çalıştığınız aletlerden diğer bitkilerinize bulaşabilir,her çalışmadan sonra ellerinizi ve kullandıklarınızı bol sabunla yıkayın.

    Kök çürüklüğü ,Tomurcuk dökülmesi ,Küllenme ve Kurşuni Küf , Virüs , zararlıları ise Unlu bitler , Nematodlar , Yaprak bitleri ' dir.

  Tomurcuk dökülmesi ; Bazen menekşelerimizin tam tomurcuklandıkları dönemlerde çiçek tomurcuklarının oluşmasına rağmen açmadan döküldükleri görülür. Bunun sebepleri ; Saksı toprağının çok kuru olması veya nemli tutulması olabilir , Azotça zengin gübreleme sonucu hızlı gelişme , Fosfor noksanlığı , Doğrudan güneş ışığı altında bırakılması , yüksek ve düşük sıcaklık , ani sıcaklık değişiklikleri ; bitkinin karanlık bir yerde kalması , Hava orantılı neminin düşüklüğü Tomurcukta olan bitkinin yerinin değiştirilmesi , Yetersiz havalandırma ve cereyana maruz kalması olabilir.

       Kurşuni küf; Yaprak, gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler halinde görülür. Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 20-30 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır. Mücadelesi ve alınacak önlemler için; Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak, Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalı, Captan 50 , su ile karışabilen toz halindeki ilaç yani formülasyonu w.p. olarak, 10lt ‘ye 1lt suya doz uygulanarak 15 gr uygulanmaktadır. Dichlofluanid 50, w.p. 10/1 dozda 20g preparat uygulanır. Vinclozolin 50, w.p. 10/1 dozda 7.5g preparat uygulanabilir.

 

 

        Yaprak bitleri, püseron, ballık adları ile tanınırlar. Vücutları yumuşak bazen hafif tozlu veya bir mum salgısı ile örtülü olabilirler. Renkleri yeşil, siyah, sarı, kırmızı, beyaz ve kahverengimsidir.

Yaprak bitleri bitkileri sokup bitki öz suyunu emerek yaşar. Emme sırasında salgıladıkları toksik ve tahriş edici maddelerle yaprak kıvrılması veya şişkinlik gibi anormal oluşumlara neden olurlar. Yaprak sararır ve kurur. Virüs hastalıklarını taşıyarak önemli zararlara yol açarlar. Mücadelesi, aşağıda adı ve kullanım dozu verilen ilaçlardan birisi su ile karıştırarak uygun bir pülvizatörle bitkiye püskürtülmelidir.  Parathion-methyl 35 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Malathon 20 E.C.    ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 25 cc’lik 10/1 suya preparat kullanılabilir.

 

       Unlu bitler; kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır;

         Menekşenizi hemen diğer menekşelerden ayırın. Mümkünse ayrı bir odaya alın.Üzerindeki tüm çiçek , tomurcuk ve çiçek saplarını , zayıf yaprakları temizleyin.
 Mavi ispirto ile veya saf alkol ile ıslatılmış pamuklu çubuk kullanarak bitkiler unlu bitlerden sabırla temizlenmelidir.Diğer bir yöntem 1 litre suya 10 ml alkol 15-20 gram sabun tozu ile karışım hazırlayıp püskürtebilirsiniz. Etkili ancak yapraklar bozulabilir.

       Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat hazırlayıp bitkiye verilebilir.   Bir başka formül ise 1 litre suya 2 ml petler için üretilen dış parazit şampuanı karıştırılıp uygulanır.Bir başka yöntem ise . 42 derece sıcaklıktaki su ile yıkamak.

             Ağır enfestasyonlar için çözüm resmethrin veya Malathion sistemik kompost olarak yapraklara püskürtülerek tedavi edilebilir.

            Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.

 

     Afrika Menekşelerinde hastalık teşhisi için  mükemmel bir kaynak =

     Yaprak Problemleri için: (See Steve Reed's excellent leaf problems page at)      http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

      Mite Sorunlar:  http://www.reedsgreenhouse.com/mites.htm

           http://www.reedsgreenhouse.com/bugs.htm

           http://www.reedsgreenhouse.com/thrips.htm

          http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/cyclamenmites.html

          http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis/thrips.html

   

       Actinovate® SP
      Biofungusitin adı Actinovate.Bu konuda tüm arkadaşlarımın faydalanabileceğini düşündüğüm için sizlerle paylaşıyorum.

Atinovate SP tamamen suda eriyebilen bir fungisittir. Kontrol ettiği patojenler ise, çökerten ve kök çürüklüğü etmenlerinden Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Phytophthora, Verticillium ve diğerleri, yeşil aksam hastalıklarından Külleme, Mildiyö, Botrytis, Alternaria ve diğerleridir.

Actinovate SP aynı zamanda kök hacmini, vigoru ve bitki büyüklüğünü arttırıcı etki yapabilmektedir.
Tanımı ve Etki şekli:
Aktif maddeyi oluşturan Streptomyces lydicus strain WYEC 108, saprofitik rizosfer kolonize olan Actinomycete’tir. Bu bakteri, toprak patojenlerinin doğal olarak baskılandığı alanlarda yetişen keten bitkisinin köklerinden izole edilmiştir. Uygun koşullarda (nem ve sıcaklık) Streptomyces sporları çimlenir ve konukçu bitkinin kök sistemine bağlanacak misel formunu oluşturmaya başlar. Kök sistemi büyürken miseliyal koloniler de onunla birlikte büyür ve sonunda tüm rizosferi kaplar. Aktif Streptomyces bitki için yararlı birçok ürün de üretir. Bunlardan biri siderophores olarak adlandırılır ve mineralleri indirgeyerek bitki tarafından daha kolay alınmalarını sağlar. Diğeri ise, bazı dış çeperinin parçalanmasına yol açan chitinase’dır. Söz konusu bakteri aynı zamanda hastalıklara neden olan patojenleri etkileyen bir çok antifungal sekonder metabolitler üretir.
Toprak Uygulaması: S. Lydicus toprak mantarlarına karşı toprağa damlama sulama başta olmak üzere her türlü yöntem ile rahatlıkla uygulanabilir.


Yaprak Uygulaması: Her türlü uygulama aleti ile rahatlıkla uygulanır. Suda erimesi çok iyi olduğundan memelerde herhangi bir tıkanma yapmaz.

     1 m2 alandaki saksılara 3 gr ilacı su ile karıştırıp topraktan vereceksiniz. Su miktarı yine 1 m2 kadar alanı sulamak için kullanacağınız miktarda su olsun. 1 m2 ye ne kadar menekşe yerleştirebiliyorsanız hepsini ilaçlarsınız.

BESİN ZEHİRLENMESİ  =

Yalmış veya fazla dozda verilen besin ve gıda yüklemesinden kaynaklanan bir çeşit bitki zehirlenmesi , kök çürümesiyle alakası yok.Ama göbekte çok büyük tahribat yapıp yeni çıkan yaprak ve tomurcukların sıkışıp çürümesine yol açıyor.Yani üst uç noktadan gelişimi sağlayan meristem doku nun deforme olması (Mantari enfeksiyonlardan çok farklı bir olay)
 


 

       Afrika Menekşeleri Siklamen Akarı - Cyclamen Mite =                                          Menekşelerimizin en korkulu zararlılarından birisidir.Gözle görülemedikleri için sinsi sinsi gelişirler ve kurtulması da oldukca uğraş ister.Bu zararlı merkezdeki körpe yapraklara yerleşir. Yaprak rengi , sapa en yakın bölgede standart yaprak renginden daha açık bir yeşil renge dönüşerek ilk belirtilerini verir. Daha sonra ise son derece yavaş büyüyerek ya da hiç büyümüyerek sarı, gri kirli bir renk alır ve yaprak cansızlaşır.Diğer tüm zararlılar gibi bitkinin bağışıklık sistemindeki herhangi bir zayıflık anında güçlenerek bitki kaybına neden olur.Sıcaklarla beraber faliyetleri artar.           Tedavi ve öneriler =        En sağlıklı öneri ise sağlam bir yapraktan çelik alıp, mite olan menekşeyi saksısyla birlikte atmak. Mite ile mücadelenin 1 seneyi bulabileceği ve aynı süre içerisinde çelikten başlayarak sağlıklı bir menekşenin yetişmenin mümkün olduğu için mantıklı bir yöntem görülemediği için izlemesi çok zor.   Gelelim mücadelesine ; Fark ettiğiniz anda derhal bütün çevredeki bitkiler ide kontrol edip hastalıklı bitkileri tecrit ettiğiniz bir bölgeye taşıyın  .   İlk önce göbekteki yeni çıkmış bozulmuş yaprakları kökünden temizleyip taç kısmı açmak , böylece akarların barınacakları esas yerleri temizlemiş oluyoruz , sonra , 15 günlük periyotlarla bitkiyi ilaçlıyoruz. Bitki iyileştiğinde zaten hızla bu kaybı telafi edip yan sürgünlerle dolduruyor.Abamectin akarlar için en etkili ilaç.
NeemAzal , Abamectin , Roa Plus ve DDVP ilaçlama döneminde uygulanabilecek ilaçlar.
Uygulama sırasında eldiven ,cımbız , büyülteç ,mikroskop gibi yardımcı aletler kullanmanızı tavsiye ederim .       Seralarda uygulanan başka bir yöntemde mite ve akarlar için çok zehirli olan uçucu buharlaşan DDVP yi bir kaba koyup , büyük naylon poşet içine topladığımız hastalıklı menekşelerin arasına koyuyoruz , poşeti kapatıyoruz 2 saat bitkilerin teneffüs etmesini sağladıktan sonra poşetten çıkarıp havalandırıyoruz. 
    Başka bir metod da hastalıklı menekşelerin toprağına bir damla DDVP damlatılır.